Nippelitietoa

70-luvun nuorisomuodin postimyyntikuvasto

Tässäpä pieni katsaus 70-luvun muotiin. Nämä suorastaan hellyyttävät postimyyntikuvastot vuosilta 1974 ja 1975 löytyivät ullakon kätköistä.

70-luvulla ei juurikaan ollut nuorille suunnattuja vaatekauppoja. Teinitalo taisi olla näkyvin muutamassa kaupungissa ja joitain pieniä nuortenputiikkeja oli isoimmissa kaupungeissa, muuten tarjonta oli nuorisopuolella melko rajallista.

Postimyyntikuvastot olivat pelastus. Vaatteita pystyi tilaamaan joko kotimaasta tai suoraan ulkomailta. Englannista tilatut vaatteet olivat mega pop-juttu.

70-luvun muotiin kuului ehdottomasti neulepoolo tai – slipoveri. Pooloneuleessa oli iso ja korkea poolokaulus ja hyvin usein neuleen hihat olivat yksiväriset.
Slipoveri oli tyttöjen ja poikien vaate, tiukka ja juuri ja juuri vyötärölle ulottuva, yksivärinen tai kirjava, yleensä v-aukkoisella pääntiellä. Slipoverin ja kauluksettoman neulepaidan alla käytettiin paitapuseroa, jonka kaulukset olivat aina neuleen päällä. Paitapuseron ranneke pidettiin auki ja käännettiin ylöspäin.

 

Afgaaniturkit/ paimentolaistakit olivat mokkanahkapintaisia ja usein värikkäästi kirjailtuja.
Farkkuja löytyi denimistä, sileästä sametista tai vakosametista. Lappuhaalarit olivat tosi mageita. Huom. Lahkeet olivat niin leveät, että kengät peittyivät kokonaan.

 

 

 

1976 katalookin tulivat piirrettyjen kuvien tilalle ihan oikeat elävät mallit ja myyntiin tulivat myös LP-levyt ja kasetit. Kuvan raidalliset kreppipaidat/ intianpuuvillapaidat olivat muotia. Paita oli todella niukkalinjainen, pienillä rintataskuilla varustettuna ja huom. hihansuun käännetyt rannekkeet : )

 

Hauska ilmoitus kuvastossa: ”maailmalla on edelleen raaka-ainepula! Niinpä joitakin ulkolaisia levyjä/kasetteja voi olla välillä jopa mahdotonta saada Suomeen muuta kuin verraten pieniä määriä. Jos kotimaan varastot jonkin erikoisen suositun biisin kohdalla loppuvat, odotusaika saattaa olla 2-3 kuukautta.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s