Nippelitietoa

Leikkaussaumoja 50-luvulta

 

Mieleeni muistui eräs tietynlainen rintamuotolaskoksen paikka, jota käytettiin 50-luvulla. Selailin vanhoja 50-60-luvun kaavalehtiäni, mutta ei vain löytynyt. Olisin kaivannut sitä yhteen uuteen XXL malliin. Nyt ei varmaan auta kuin itse kuositella ja tehdä kokeiluversio.

 

 

Lehdissä oli aivan mahtavia vyötäröleikkauksia ja huikea määrä erillaisia rintamuolaskoksen kuosittelutapoja. Vekit, vedokset ja poimutelmat olivat kovin suosittuja 50-luvun lopulla ja tietysti se kimonohiha. Meillä vaan ei enää ole tällaisia vyötäröitä, naisista on tullut vuosikymmenien saatossa tasapaksumpia. Olen myös todennut, että vartalotyyppinä päärynä, alkaa olemaan jo sieltä harvinaisemmasta päästä.

 

 

Nämä kaavat ovat saksalaisista kaavalehdistä. Osa lehdistä on suomenkielisenä painoksina. Onneksi, sillä kaavoja on mielenkiintoista tutkia ja lukea 50-luvun työohjeita ja yllätyksenä myös oppia jotain uutta.

2 vastausta artikkeliin “Leikkaussaumoja 50-luvulta

  1. Hih, mä myös kuvia katsellessani kiinnitin huomiota vyötäröihin – onpas pikkuisia! Ehkä vähän hämää tuo levenevä helma, jonka alle saa vähän piilotettua päärynävartaloa, mutta kuvat ovat kyllä selvästi erilaisia kuin nykyisin!

    Tykkää

  2. Kyllä vain, 50-luvun mallipiirroksissa korostettiin vyötärön kapeutta ja helmaa levitettiin. Kun kaavoista tekee mekon, niin ei niistä ihan niin leveitä tule kuin mitä kuva lupaa : ) ….ilman alushametta. Tärkätyllä alushameella sai kyllä helmaan volyymia. Niin, ja tietysti muotoilevilla alusvaatteilla. Muistan, että äidilläni oli vielä 60-70 lukujen vaihteessa korsettimaiset rintaliivit ja korkeavyötäröiset napakat alushousut/housuliivit.
    Tämä meidän ajan matalat farkkujen vyötäröt, jotka nostavat ”makkarat” esiin, voi olla osa syy leveisiin vyötäröihin ja toinen keskusteltu syy on ravinto eli syömme rasvaa enemmän kuin naiset 50-luvulla ja liikumme vähemmän. Ennen naiset tekivät raskaita kotitöitä enemmän ja autoja ei ollut, kalorikulutus oli siis suurempi. Jotkut korsetintekijät kertovat, että pitämällä aina korsettia, niin vyötärö tosiaankin pienenee vuosien saatossa ja ryhti paranee.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s