Tilaustyöt

Ruusupuusta juhlamekko Pialle

Ensin oli Marimekon ihana Ruusupuu-puuvillakangas, jonka kuosin Maija Isola suunnitteli jo vuonna 1957. Tätä kuosia olen useasti ihmetellyt, että miten se on vuosikymmenienkin jälkeen yhä trendikäs, ajankohtainen ja tyylikäs, kuin luotu juhlamekkoon.

Seuraavaksi suunnittelimme Pian kanssa perinteisen mekon, jossa on hieman jotain 50-lukumaisuutta. Pitkään harkitsimme, miten päin kuvion laitamme; joko normaaliin, suoraan langansuuntaan vaiko poikittain. Pystysuorassa vaihtoehdossa mekosta olisi tullut tummempi ja kuosissa oleva oksien keskikohta tulisi keskelle eteen.

Marimekon kankaat rypistyvät melko paljon vaatekäytössä ja useimmat Marimekko-kankaat myös kutistuvat, osa kohtuullisesti ja osa enemmän. Järkevintä olisi ollut pestä kangas ennen, mutta sen jälkeen kangas on tosiaankin pestyn näköinen, joten päätimme jättää kutistuksen väliin. Laitoin isommat saumanvarat, jos mekkoa täytyy joskus suurentaa kutistumisen vuoksi. 

Valitsin kuvion vaakasuuntaan, jotta saisin mahdollisimman paljon valkoista mukaan ja saisin kuvion lehdet aseteltua kauniisti pääntielle. Mallissa on prinsessa-leikkaussaumat eli kaavakappaleita on yhteensä 7, kun keskellä takana on sauma ja vetoketju. Saumoja on aika paljon, mutta ajattelin, että ne katoavat hyvin, kun mustavalkoinen osuus on niin kirjava. Leikkasin melkeinpä kaikki kappaleet yksitellen ja asettelin lehtikuvioiden ja kukkien paikkoja sopiviin kohtiin.

Pientä pohtimista aiheutti kuvion keskikohta, jossa oli kaksi tummaa ”runkoa” vierekkäin ja josta vaakasuoraan leikattuna tuli poikkiraita ylälantiolle niin että helman pituus vielä riitti. Mittasin vaakaraidan kohdan ensi etukappaleelle ja sitten siirsin muihin kaavoihin merkit samalle kohdalle ja asettelin vasta sen jälkeen kaavat oikealle kohdalle kankaalle.


      Valmis mekko työhuoneella kuvattuna.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s